tiistai 23. huhtikuuta 2013

Ratsastushistoriani

Ajattelin tehdä koosteen ratsastusurani alkuajoilta tähän päivään saakka, höystettynä niin vanhoilla kuin uusillakin kuvilla. Mukaan tarttui myös video ensimmäisistä estekisoistani, en voinut vastustaa sen julkaisemista, sillä itse ainakin nauroin vedet silmissä omalle ratsastukselleni :D


Ypäjän avoimet ovet 2005 - tästä se innostus
toden teolla alkoi!

Aloitin ratsastuksen 29.3.2006 täytettyäni juuri 12 vuotta. Anelin vanhemmiltani lupaa aloittaa ratsastus jo paljon aikaisemminkin, mutta heidän vakuutteluunsa lajin turvallisuudesta kului jonkin verran aikaa... ;D No, vihdoinkin sain kaipaamani luvan ja aloitin samantien läheisellä Uotilan tallilla, joka tosin on jo tähän päivään mennessä lopettanut ratsastuskoulutoimintansa. Kävin Uotilassa tunneilla kerran viikossa vuosina 2006-2009, eli noin kolmen vuoden ajan. Viihdyin kyseisellä tallilla hyvin, koska se oli sopivan pieni ja kaikki ponit ja hevoset olivat mukavia ratsastaa. Kävin niin este- kuin koulutunneillakin, ja niiden lisäksi osallistuin myös tallin järjestämiin pikkukisoihin molemmissa lajeissa. Lopetin tunneilla käymisen melko pian Kapsin vuokraamisen aloitettuani, sillä useammalla tallilla käyminen osoittautui turhan haastavaksi. 

Kuvia etsiessäni huomasin, etten omista ainuttakaan ratsastuskuvaa Uotilan ajoilta, mikä on kyllä todella harmi. Löysin kuitenkin jo aiemmin mainitsemani estekilpailuvideon syksyltä 2006. Luokka on muistaakseni 40cm (tosin ainakin omaan silmään näyttää enemmän 10cm luokalta... :D ) ja ratsunani toimii iki-ihana Mikki-poni. Videoltahan oikein paistavat piilevät esteratsastajan kykyni, vai mitä mieltä olette? ;D

Käytyäni Uotilassa lähes kahden vuoden ajan kaipasin ratsastukseen jotain uutta, joten aloin käymään kerran viikossa tunnilla myös Ratsutalli Astorissa. Tällä tallilla jatkoin ratsastusta vielä lähes vuoden sen jälkeen kun aloitin Kapsin kanssa, mutta lopulta sekin jäi, koska halusin keskittyä täysipainoisesti Kapsiin. Astorissa oli enemmän istuntaan keskittyvä opettaja, jonka ansiosta omakin istuntani parani huomattavasti. Tässä vertailukuvat estetunneilta:

2008
2010

Kävin myös monilla ratsastusleireillä vuosina 2007-2011. Leireillä en ehkä varsinaisesti kehittynyt ratsastajana, mutta kokeilin sitäkin enemmän uusia asioita, mm. islanninhevosilla ja puhdasverisillä arabeilla ratsastusta, vikellystä sekä lännenratsastusta. Vuosina 2007 ja 2008 olin kesäleirillä Jaakkolan islanninhevostallilla, 2009 ratsastuskoulu Castellossa, 2010 ratsastuskoulu KT-Tallilla ja 2011 KT-Tallilla sekä Hovin ratsutilalla. Tässä muutamia kuvia leireiltä:


Jaakkolan islanninhevostalli 2008


Ratsastuskoulu Castello 2009

Ratsastuskoulu KT-Talli 2010

Ratsastuskoulu KT-Talli 2011

Hovin ratsutila 2011

Nyt päästäänkin ratsastusurani kohokohtaan eli ensimmäiseen vuokrahevoseeni Kapsiin, jonka kanssa olen oppinut ja kehittynyt kaikkein eniten. Aloitin Kapsin vuokraamisen 1.12.2008 ja sitä seuranneet kolme vuotta ovat olleet elämäni opettavaisimmat. Kapsin omistaja valmensi minua säännöllisesti alusta asti, ja kilpailemisen aloitimme vuoden 2009 keväällä. Alkuaika Kapsin kanssa oli kaikkea muuta kuin ruusuista, sillä hevosen luottamuksen voittaminen vei paljon aikaa. Puuhailin kuitenkin ruunan kanssa mahdollisimman paljon kaikkea, ja vähitellen luottamus alkoi rakentua ja vahvistua. 

Kapsin kanssa olen päässyt kokemaan todella paljon siihen nähden, ettei se ole koskaan ollut omani. Kilpailimme kolme kautta ahkerasti varsinkin esteitä, aloittaen 50cm luokista ja edeten jopa 120cm tasolle asti. Koulua kilpailimme huomattavasti vähemmän, lähinnä helppo B -luokkia. Osallistuimme vuosina 2010 ja 2011 Hevoshullu Powercupiin päästen molempina vuosina finaaliin saakka. Menestystä ei tosin tullut kumpanakaan vuonna, koska oma kisajännitykseni huononsi suorituksia huomattavasti. Samoina vuosina olimme mukana myös Lounais-Suomen alue-estevalmennusrenkaassa sekä Ypäjän Juniorimeetingeissä estepuolella. Näistä valmennuksista ja leireistä sain todella paljon irti, sillä valmentajat olivat huippuhyviä ja  Juniorimeetingeissä menimme monipuolisesti niin esteitä, koulua kuin maastoesteitäkin. 

Tähän väliin kuvakooste yhteiseltä taipaleeltani Kapsin kanssa, kehitystä huomattavissa?


Kevät 2009: ensimmäiset harjoituskoulukilpailut

Kevät 2009: ensimmäiset harjoituskoulukilpailut.
Tämä kuva summaa aika kattavasti kyseisen kouluradan... :D


Kesä 2009: toiset estekilpailut (70cm)


Kesä 2010: ensimmäisen Hevoshullu Powercupin finaali, kouluosuus

Kesä 2011: toisen Hevoshullu Powercupin finaali, kouluosuus

Kesä 2011: toisen Hevoshullu Powercupin finaali,
esteosuus (95cm)

Kesä 2011: alue-estevalmennus

Kesä 2011: Juniorimeeting, maastoestetunti

Kesä 2011: Juniorimeeting

Kesä 2011: Juniorimeeting

Syksy 2011: yhteisen taipaleen päätös ja täydellinen luottamus <3

Olen todella ylpeä siitä, että sain käyttööni Kapsin kaltaisen hevosen: yhtä hyväluonteista ja upeaa hevosta saa hakea, ja kun tähän vielä yhdisti hyvän hyppykyvyn sekä kauniit liikkeet, kasassa oli täydellinen paketti. Ratsukkona etenimme niin pitkälle kuin Kapsin rahkeet riittivät, ja kauden 2011 lopulla raja tulikin vastaan. Ruunalla alkoi ikä painaa sen verran, että lopetimme kauden suosiolla suunniteltua aikaisemmin. Kapsille löydettiin uusi, kokemattomampi vuokraaja, jonka kanssa ruuna on päässyt toteuttamaan opetusmestarin virkaa. Minä puolestani siirryin vuokraamaan samalla tallilla ollutta Reetaa, joka oli siinä vaiheessa sopivan nuori ja haasteellinen projektihevonen. Meidän ensimmäinen yhteinen vuotemme jäi blogin puolella täysin pimentoon kirjoitustauon vuoksi, mutta täältä löytyy siitä jonkinlainen yhteenveto. Sitten ollaankin jo nykyajassa :)

Suomenhevosten alue-estemestaruudet 2012

Lukijat: Mitä piditte vähän erilaisemmasta postauksesta? Ja vielä toinen kysymys: 50 lukijan raja alkaa jo häämöttää, joten minkälaisen postauksen haluaisitte sen kunniaksi? Kaikki ideat ovat tervetulleita, ja voitte myös antaa äänenne kommentoimalla mieleistänne ehdotusta! :)

12 kommenttia:

 1. Tää oli tosi kiva :) Tämmösiä lisää


  http://annanelamaaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oma blogisikin vaikutti tosi kiinnostavalta :)

   Poista
 2. Kiva postaus! Mäkin kävin uotilassa varmaan 5 vuotta :D ihana paikka oli kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Uotila oli kyllä kiva paikka, harmi että lopetti toimintansa... :|

   Poista
 3. Tää oli tosi kiva!

  Videopostaus olis mukava erikoispostaus. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Apua katsotaan osaanko (ja uskallanko) tehdä sellaisen... :D Mutta hyvä ehdotus! :)

   Poista
 4. Arvostelusi on tehty -> http://stepbystep-anni.blogspot.fi/p/blogiarvosteluita.html

  VastaaPoista
 5. Tosi kiva postaus! Kuvia oli tarpeeks paljon ja tekstiä oli mukava lukea :)

  VastaaPoista